vrijdag, 23 april 2010

Havendammen in Oostende. deel 1

Deel één van de reeks havendammen .
Eerst nog even vermelden dat een aantal postings met foto's verdwenen zijn, mogelijk door de werken en vernieuwingen aan de blogs.

 De aanleg van de havendam aan het vissersstandbeeld te Oostende.
Ze zijn vandaag 23 april, gestart met de onderlaag aan te brengen, een middengrove kiezel die op een ponton langs zee aangevoerd is geworden.
Van daar overgeladen wordt op laders die het beetje bij beetje dieper in zee dumpen, genivelleerd door enkele bull's.

Voor de volledige reeks over de Havendam werken,
Ga in de rechter zijkolom naar Catergorieën-
Havendam werken , de oudste berichten staan onderaan.

IMG_0138

  

IMG_0133

 

Al in 1985 voerde de Vlaamse overheid een studie uit om de kustverdediging van het Oostendse centrum te onderzoeken, waarbij bleek dat Oostende absoluut niet goed beveiligd was tegen overstromingsgevaar. Het zou nog 12 jaar duren voor het eerste plan werd gemaakt om de haventoegang breder te maken
Nog eens tien jaar later konden de werken pas echt van start gaan. Ondertussen zijn er vele studies, en de gevolgen voor het milieu onderzocht en is de afbraak van het Oosterstaketsel een feit.

 

 

IMG_0135

  

IMG_0139

Een van de projecten ter verbetering van de nautische toegankelijkheid van de Oostendse haven is onder andere de bouw van de oostelijke en westelijke havendam.
De Vlaamse Overheid wil de haven toegankelijk maken voor schepen met een lengte tot 200 m. waarvoor momenteel de oostelijke havendam wordt gebouwd , een nieuwe vaargeul en de dokken worden uitgebaggerd.

 

 

IMG_0142

 De buizen die het zand opspuiten om het strand op te hogen, zonder deze steeds terugkerende werken was er al lang geen strand meer te Oostende.

IMG_0145

 

IMG_0146

   

IMG_0149

 

IMG_0136

 Stoere mannen klaar voor de job..
Voor diegenen die twijfelen, ik heb het over die in de voorgrond ;-)

IMG_0152

De bull op het ponton, die de op en af rijdende truck volkiepert met kiezel voor de fundatiewerken.

 

Op 27 januari 2010 werd de vergunningsfase van de westdam afgerond en kan er gestart worden met de voorbereidende werken voor de aanleg van deze dam. Met de aanleg van de westdam werd op 23 april 2010 gestart (zie foto‘s). De werken omvatten de plaatsing van zinkstukken, bouw van de bermen en plaatsing van de kern met filter- en deklaag ter hoogte van de laagwaterlijn. De voltooiing is voorzien op 25 mei 2010. Aansluitend volgt een tweede fase.
Op de beide dammen is in de afwerkingfase ook een wandelstrook voorzien.

 

 

 

IMG_0157-kopie

 Even ter zijde
Ik heb al op tientallen werven foto's genomen, en overal vol sympatie onthaald, maar deze keer niet.
 Een iets jongere 'baas' wees mij op beleefde schoolmeester manier de deur, of eigenlijk meer het hek, die op een brede kier stond, en waar ik doorgeglipt was, nietske gevaar, geen vallende stenen of slippende camions daar... 
Nu, als ik jong was deed ik mij misschien ook wel eens stoerer en belangrijker voor dan ik wel was. Niettegenstaande ik begrijp dat er wel enige veiligheidsvoorzieningen in acht moeten genomen worden, daar kan ik rood jasje nog wel in volgen....;-)

IMG_0161

 

IMG_0234

Er waren wel meer fotografen die deze werken op de plaat zetten , zoals deze ietwat oudere vriendelijke heer van het andere deel van het wankele België, de Walonië, waar ik natuurlijk een praatje mee maakte.

Nog enkele tegenlicht beelden vanaf het staketsel

IMG_0181-

 

IMG_0183

 

De dam wordt gebouwd enkel bij laag water en geschikte weersomstandigheden, die in de zomer een betere kans op slagen hebben door kalmer water, dit kan de aannemer -indien nodig- ook toelaten bij nacht te werken.

 

 

IMG_0185

 

Het klein strand is volledig afgesloten, maar er zal geen verkeershinder zijn door de werken. De aanvoer van de onderdelen van de dam verloopt immers hoofdzakelijk van over zee. Ook de heraanleg van de Albert I-promenade blijft gewoon doorgaan.

Het staketsel blijft ook verder toegankelijk en kan een mooi uitzicht bieden op de grootschalige werken.

 

IMG_0166

 De  visser, bovenaan op het als eerbetoon aan de scheepslui die op zee zijn gebleven, vissersstandbeeld tegenaan het klein strand.

IMG_0187

 

IMG_0206

 IMG_0215-

 Het was lang geleden dat ik nog iemand op klompen zag, een mens met een hard leven..
Maar met een formidable artistieke kop.

IMG_0217-2

Ook aan de andere kant van de pier, aan het oud oosterstaketsel die ondertussen voor het merendeel afgebroken is, is het ook een en al bedrijvigheid, daarvan  morgen meer...
oosterstaketsel,west staketsel,foto s strand oostende,havendam oostende,opspuiten zand

 

oosterstaketsel,west staketsel,foto s strand oostende,havendam oostende,opspuiten zand

 

oosterstaketsel,west staketsel,foto s strand oostende,havendam oostende,opspuiten zand

  

 

 

Moet er nog zand zijn

zoals gisteren al gezegd, hier dan de foto's van de zand opspuiting om het Oostendse strand op te hogen.

Dit zand wordt door een groot schip opgezogen diep in zee, en dan door de havenheul aangevoerd naar een speciale losplaats alwaar het met krachtige pompen, vermengd met water door dikke buizen naar de plaats waar het nodig is, vervoerd.

 

zandopspuiten7

 

Door de duizenden kubieke meters zand ligt het schip tot aan het dek in het water, wat een eigenaardig zicht geeft met die reling die boven het water uitsteekt.

Door de diepgang kan het schip enkel bij hoog water de haven binnenvoeren, dus dat is twee maal per dag.

zandopspuiten8

 

Met krachtige pompen wordt dan het mengsel zand- water gestuwd naar boven, door de zwart gele buis, en vandaar honderden meters verder over het strand.

 

zandopspuit7

 

 

Na een gedeelte over het zogenaamde 'Klein Strand' te hebben gelopen , nemen de buizen een knik aan het vissers standbeeld (zie vorige post voor een  detail van dit beeld) en lopen dan door.

 

vissers-standbeeld

 

Hier eeen totaalbeeld van dit standbeeld, ter ere van de vissers die op zee zijn gebleven, in de achtergrond de pier, of het staketsel.

 

zandopspuiten6

 

 

De heuphoge buizen zijn natuurlijk een hinder om op het strand te komen, daarom zijn er ook ophogingen gemaakt, ook om het geheel stabiel te kunnen houden, want er moeten miljoenen kubieke meter zand verplaatst worden.

 

zandopspuiten4

 

 

zandopspuiten5

 

Op het eind van de buizen is er een soort kom gemaakt waar het mengsel met kracht in gespoten wordt, het overtollige water stroomt terug naar zee, en het zand zakt in de kom,waar dit dan met twee kranen uitgeschept, en in vrachtwagens die op en afrijden geladen worden.

 

zandopspuiten3

 

 

zandopspuiten1

 

 

Dit is een welgekomen tijdverdrijf voor de aanwezige mensen op de dijk, al die bedrijvigheid  die zich op het strand afspeelt is net een spectakel.

zandopspuiten2

 

 

En het prijskaartje is ook niet mis voor een 'voorlopige regeling'
Als het zo is, en door de opwarming van Moeder Aarde, zal de zeespiegel nogal snel stijgen, dus hebben ze nog voor jaren werk aan de winkel.

22:41 Gepost door Roy Verge. in HAVENDAM- werken | Permalink | Commentaren (9) |  Print | | | | Pin it! |  Facebook

Commentaren

Raar Hallo Roy.
Zo te zien ben ik de eerste om te reageren op deze mooie foto's.
Ongelofelijk hoe onverschillig de hedendaagse maatschappy is geworden.
Ik ben blij dat ik hier allerhande beelden van onze stad kan bekijken, doe zeker voort met deze bijzonder interessante blog.
Want je ziet er veel na een poosje stoppen, hopelijk u niet.
Groetjes, een regelmatige lezeres.

Gepost door: Annabel | zondag, 06 juni 2010

Reageren op dit commentaar

heel intresant nu weten wij teminste wat ze aan het doen zijn

Gepost door: dumollin | zondag, 13 juni 2010

Reageren op dit commentaar

Prachtige foto's hoor !!

Gepost door: Freddy | zondag, 20 juni 2010

Reageren op dit commentaar

Dank jullie wel voor de lovende reactie's,doet deugd.
Wij doen voort hoor, beste Annabel, en er zijn wel meer blijken van appreciatie, massa's mails komen er toe...waaronder ook die van u, bedankt.

Gepost door: roy | maandag, 21 juni 2010

Reageren op dit commentaar

fotos ze zijn van groot belang voor later (gechi.) en zeer mooije fotos hoor

Gepost door: ymsen cornelis | dinsdag, 29 juni 2010

Reageren op dit commentaar

Beste Roy,

Zo nu en dan bezoek ik eens je blog om de foto's te bekijken van de werken aan de OOstendse havendammen. Ik vind dat je het allemaal zeer interessant in beeld brengt en geniet telkens weer van je geslaagde foto's ! Ik hoop dat je de werken blijft opvolgen met je camera. Succes !

Gepost door: Bart | dinsdag, 10 augustus 2010

Reageren op dit commentaar

Heel mooie foto's !
Wij zijn momenteel met vakantie in de Europa toren en hadden toch wel een paar vragen bij het zien van al die bedrijvigheid. Vele van deze vragen zijn bij deze dus beantwoord, waarvoor dank.
Veel plezier nog verder en groetjes uit Oostende !
Rita

Gepost door: rita | woensdag, 20 april 2011

Reageren op dit commentaar

Dank jullie allen voor de intresse.
Wij doen voort, sederd kort ook op de nieuwe blogs van Bloggen be.
Dat is dan Oostende ingeblogd 2.
Hier de link:
http://www.bloggen.be/ostende/

Gepost door: roy | woensdag, 27 april 2011

kan je mij vertellen wat het baat ? elk jaar moet het opgespoten worden ( zonder zware storm ) . Wat kost dit ????wat ze opspuiten is zand van de quinte bank ( rijnzand ) kinderen kunnen geen putje of kasteeltje meer maken , wat een geldbejag is dit , als het echt voor overstroming bedoeld is laten ze dan een verhoogde dijk bouwen ,daar kan je ook op wandelen , onder de verhoogde dijk kon men parking aanleggen , is een éénmalige kost , maar als er een duizendjarige storm komt zoals ze denken hahahaha daaaag zand .

Gepost door: johnny | dinsdag, 04 oktober 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.